De afgelopen weken zijn er 2 woninginbraken gepleegd. Dat maakt dat er nu in 2021 15 gevallen zijn van woningcriminaliteit. In 2020 waren dat er 21. De daling zet nog steeds door.
Hier de cijfers:
In ons district, Gooi & Vechtstreek, ziet het er zo uit:
Hieronder de genoemde inbraken
- Raboes (vrijstaande woning) tussen 01/07 03.47 uur en 05.19 uur een geslaagde woninginbraak. In één zone is het alarm afgegaan. Met behulp van een ladder is een raam op de eerste verdieping bereikt en vernield om binnen te komen. Er is waarschijnlijk geen buit.
- Sint Janstraat (hoekwoning) tussen 05/06 17.00 uur en 09/06 00.45 uur een geslaagde woninginbraak, alarm is niet afgegaan. De keukendeur aan de achterzijde van de woning is geforceerd. Er is een grote hoeveelheid buit gemaakt.
AUTO DIEFSTAL
In het algemeen is het aantal zaken met betrekking tot voertuigcriminaliteit gedaald met 25% en gaat het nu om 31 zaken dit jaar.
Er zijn in deze periode twee diefstallen gepleegd van een auto-onderdelen. Geen diefstal van auto’s.
Op 11 juni werd een katalysator van een personenauto gestolen op een openbare parkeerplaats bij een sportvereniging.
Op 14 juli werden de twee kentekenplaten van een personenauto gestolen.
FRAUDE / CYBERCRIME
Cybercrime wordt ingedeeld bij de groep fraude. Hieronder de cijfers.
Horizontale fraude is tussen burgers en of bedrijven onderling. Verticale fraude is tussen burger/bedrijven en de overheid.
Er worden dus bijna drie maal zoveel slachtoffers gemaakt met horizontale fraude ten opzichte van woninginbraken.
De materiele schade is vaak groot maar de psychische schade moet niet worden onderschat.
Hieronder een paar fragmenten uit een aangifte om u een indruk te geven van de werkwijze.
DIEFSTAL VAN GELD DOOR “BANKMEDEWERKER”:
Er belde een medewerkster van de ****bank Utrecht. Ze moest mij iets vervelends vertellen, er was een cyberaanval op mijn bankrekening waardoor vreemden toegang tot mijn bankrekening zouden hebben. Er moest snel worden gehandeld
Ik schrok van deze mededeling en besloot medewerking te verlenen. Op haar verzoek heb ik haar mijn rekeningnummers medegedeeld alsmede mijn pincode. De vrouw vertelde dat de bankpassen gewist moesten worden en dat deze in haar bezit moesten komen. Dit zou zij laten doen door een bankmedewerker naar mijn huis te sturen.
De vrouw gaf mij een code op die de “bankmedewerker” moest noemen als hij / zij bij mij aan de deur zou komen. Er kwam een jongeman aan de deur die vertelde dat hij een afspraak had om de bankpassen op te halen. De jongeman gaf mij de code die de vrouw eerder door de telefoon aan mij had doorgegeven.
Ik heb vervolgens twee bankpassen, van mijn betaalrekening en van de spaarrekening aan de jongeman meegegeven
SCHADE: 10.000 euro!
We doen een beroep op iedereen die een familielid, een buurtbewoner of een kennis heeft op leeftijd dit voorbeeld te gebruiken om voorlichting te geven.